Eetbare Waterplanten

De meeste waterplanten zijn eetbaar en verschillen zeer van smaak. Er is nog weinig diepgaand onderzoek gedaan naar specifieke voedingstoffen in verschillende waterplanten.
De waterplant die absoluut vermeden moet worden omdat hij giftige stoffen bevat is de Waterscheerling (Cicotta Virosa). Aan het Franse hof kwamen ze er vroeg achter dat het eten van de plant dodelijke gevolgen had.

Het bereiden van waterplanten in de keuken kan op veel manieren. Veel waterplanten zijn zeer voedzaam als vervanger van groente. Andere waterplanten lenen zich als kruid om de maaltijd op smaak te brengen. Het is voornamelijk aan de creativiteit van de kok.
Een groot aantal waterplanten wordt ook gebruikt als toevoeging in (homeopathische) geneesmiddelen.
Ook dieren lusten waterplanten. Doorzichtig Fonteinkruid kan bijvoorbeeld goed gebruikt worden als veevoeder.


Locatie

Voorzichtig wordt er een begin gemaakt met het kweken van eetbare waterplanten op verschillende plekken in Nederland.
Leuke plekken om te bezichtigen zijn: de Kienehoef in Sint Oedenrode, Scheiendsven in de Kampina, de Klispoel in Nijmegen, Vrouw Vennepolder in Oude Ade.

Op veel zoetwaterplekken groeien zoveel waterplanten dat er jaarlijks flink gesnoeid kan worden. Dit bevordert de scheepvaart en de fauna. Aangezien vissen op de Noordzee wordt ontmoedigt door de overheid, zou het een idee zijn voor schippers om hun boten om te bouwen tot rooien van waterplanten. Van visserij naar waterakkerbouw in een handomdraai.


Overzicht Eetbare Waterplanten


 
E-mailen
Bellen
Map
Info