Waterzuivering

Voor het zuiveren van water gebruiken we doorgaans drie systemen, namelijk

  1. natuurlijke zwembaden of vijvers
  2. kanalen en rivieren
  3. natuurlijke riooloplossing.

Natuurlijke zwembaden of vijvers

In dit systeem zetten we waterplanten aan de zijkanten van het zwembad of de vijver.
Het is een geïntegreerd systeem dat de plek mooier laat uitzien. Het kan worden geïntegreerd in de tuin of bij het zwembad of de vijver.


Kanalen en rivieren

Dit systeem gebruiken we voor de reiniging van een rivier, kanaal of een meer.
De planten worden aan de oevers geplaatst. We zetten ze niet op de diepe plekken van de locatie. Door de aanwezigheid van dieren en de stroming in het water, gebruiken we desnoods kokosmatten of rollen om de planten op de plek te houden. Vaak zullen dit planten zijn die al meer dan een jaar op die matten zijn geworteld en daar op groeien. Daardoor hebben ze al een aardig formaat en zijn ze weerbaarder. Voorwaarden voor plaatsing is dat de betreffende plek altijd onder water staat en dat de planten stevig vast staan tegen de sterke waterstromen in het regenseizoen.


Natuurlijke riooloplossing

Dit systeem noemen we ook een helofyten filter. We gebruiken dit systeem om het water te zuiveren nabij een stad, dorp (groep huizen), fabriek, bedrijf of een overheidsproject ligt. De fasen die het water doorloopt zijn achtereenvolgens: afvalwater - opvangbak - gesloten plantensysteem - natuurlijke vijver - hergebruik.
In een afgesloten bak wordt vuil uit afvalwater opgevangen. Deze bak wordt zo nu en dan gereinigd door een bedrijf dat het restproduct als mest kan verwerken. Het water dat we eruit halen, wordt verspreid door het gesloten plantensysteem. Na dit plantensysteem stroomt het water door naar een natuurlijke vijver. Als het water in het vijver aankomt kan je zien dat het water schoon is. Het is veilig om het te gebruiken voor de toilet, douche- of zwemwater of terug te laten vloeien de natuur in. Bijvoorbeeld in een rivier of meer.

Deze methode levert gezonder, betrouwbaarder en veiliger water, omdat het resultaat is behaald zonder gebruik van chemicaliën. Deze methode zuivert niet alleen het water, maar werkt direct herstellend voor de natuur in de directe omgeving. Er vindt een herstel plaats in de balans van de natuur, waardoor kikkers (dus minder muggen) en libellen zich voelen aangetrokken tot dit gebied. Bloemen en planten zullen er gaan groeien. De natuur komt tot leven!

De levenscyclus van dit systeem is altijd doorlopend, omdat het een natuurlijk kweeksysteem is. Het vernieuwt zichzelf en zal jaren nauwelijks onderhoud vragen. Op aanvraag komen wij langs om het systeem te controleren. 


 
E-mailen
Bellen
Map
Info